“Модернизиране на професионалното образование и обучение”

          Стартираха дейностите по изпълнение на проект „Модернизиране на професионалното образование и обучениев ПГТ „Михалаки Георгиев“ град Видин. Той се изпълнява в рамките на програма „Образование“ 2021- 2027.

         Целта на проекта е да се предложи модерно и качествено професионално образование и обучение, което да отговаря на бързо променящите се нужди на пазара на труда.В изпълнение на заложените дейности в ПГТ “Михалаки Георгиев“ се проведоха редица мероприятия и срещи,които допринасят за популяризиране на изучаваните професии,за по-добри контакти с бизнеса и за възможностите за кариерно развитие,които те предоставят.

На 1.02.2024 група ученици посети винарна с. Ново село и се запозна на място с технологичния процес при производството на вино.Мероприятието се проведе съвместно с ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ с. Ново село. Учениците представиха на домакините кулинарни изкушения,приготвени в учебните кухни в училището и подходящи при дегустация на различни видове вино. Срещата беше опознавателна, емоционална и полезна както за учениците и домакините,които приветстваха интереса на младите хора към възможностите за развитие на бизнес във Видинския край. Гордост за училището е, че технологът на винарната и синовете на единия собственик са завършили ПГТ“Михалаки Георгиев“ и са продължили образованието си в същото професионално направление в Университета по ХТ в гр. Пловдив. Собствениците споделиха, че предстои разкриването на ресторант към винарната. Учениците бяха поканени да отбележим заедно празника Трифон Зарезан на 14.02.2024г.

На 14.02.2024 ученици от 9,10 и 11 клас от ПГТ“М.Георгиев“по покана  на земеделските производители от с. Ново село, обл. Видин Петьо и Владимир Петрови активно се включиха в отбелязването на традиционния за българите празник Трифон Зарезан,който в Ново село се отбелязва на 14.02.2024. Учениците,под ръководството на  учителите си по практика В.Василева,В.Станева,И.Тончева бяха приготвили най-разнообразни кулинарни изкушения,с които посрещнаха гостите от общината и областта. На тяхната изява бе дадена висока оценка пред директора на училището и ръководителите на клубовете по ИИД г-жа А.Георгиева,Р.Илиева и Л.Цанова както от собствениците на винарната, така и от  Архимандрит Антим, който присъстваше на празника  с традиционния молебен за небесно Божие благоволение над лозовите насаждения и всички лозари,винопроизводители и земеделци:

„Похвала за учениците от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“гр.Видин,които пазят благоговейно хубавите духовни и християнски български традиции и украсиха празника с вкусните си изделия“.

На 1.03.2024 ученици от клубовете по интереси към ПГТ “Михалаки Георгиев“-„Кетъринг“ и “Млад предприемач“ с ръководители Аксиния Георгиева и Розалина Илиева изработиха ръчно уникални сладки мартеници,които младите майстори представиха на видинчани на базар в МОЛ-Видин.Учениците вложиха много труд,креативност и старание при изработката на сладките изкушения и показаха майсторски кулинарни умения не само при изработката на сладките мартеници,но и на другите сладки изкушения,с които зарадваха видинчани и гостите на града и създадоха пролетно настроение в старопрестолния град.

На 14.03.2024 година ученици от девети,десети и единадесети  клас  под ръководството на  учителите А. Георгиева, Г. Георгиева, Р. Илиева, М. Михайлова се включиха в 40-то издание на Международното туристическото изложение Ваканция и Спа в  Интер Експо център-София. Пред мастер-шеф Стамболов учениците демонстрираха професионални знания и практическо – приложни умения при презентирането на типични ястия от Видинския край, колбасарски и млечни изделия, произведени от  месарски цех “Неков“, мандра „Боровица“, както и различни видове вино- бяло, червено и розе, произведени в изба “Боровица“ и изба “Ново село“ .Учениците отговаряха на въпроси с професионална насоченост,зададени  от шеф Стамболов, на въпроси,свързани с бъдещите им планове и за възможностите за реализация на пазара на труда в сферата на туризма. Шеф Стамболов акцентира пред учениците, че професията, която са избрали е изключително актуална, необходима, силно конкурентна и предоставя много възможности за кариерно развитие.За целта трябва да се полагат  много усилия,труд,да се следят новостите и смело да се включват в изяви като тази и да участват в състезания.Нашите ученици с гордост заявиха,че участват и,че миналата година са се класирали на пето място на националното състезание по професиите,за което той лично ги поздрави.

На 15.03.2024 40 ученици от ПГТ“Михалаки Георгиев“гр.Видин проведоха работна среща в ресторант Бурата, в хотел Рила-София с екип от веригата ресторанти Happy.Те присъстваха на инструктажа на персонала, запознаха се с организацията на работата в кухнята и търговска зала,наблюдаваха демонстрация на приемане и изпълнение на поръчки,на приготвяне на кулинарни изделия. След приключване на демонстрациите, екипът на ресторанта проведе сърдечен разговор с учениците, отговори на въпросите, които ги вълнуваха-Как си осигуряват персонал? Как преценяват, кой е подходящ да работи в ресторантите им? Какво е заплащането на работещите в кухнята и ресторанта? Провеждат ли допълнително обучение и квалификация на кадрите? и т.н. На всички въпроси управителят на заведението даде ясни и конкретни отговори като разясни на учениците, че всеки, който има желание, може да се научи, че екипите в ресторантите са предимно млади хора и, че стимулирането на кадрите, което те предлагат, е един от факторите,които задържа кадрите в техните ресторанти.